Ακόμη στην αρχή!

21 Οκτ | Σχόλια (0)
Το τριήμερο Τετάρτη-Παρασκευή ξεκίνησε με κάθε επισημότητα η αγωνιστική περίοδος για το άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα. Γιατί, ούτως ή άλλως, η Ευρωλίγκα είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική διοργάνωση για όλες τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτήν και, ταυτοχρόνως, το μπασκετικό προϊόν που τραβά βεβαίως τα βλέμματα όλων των φίλων του αθλήματος πανευρωπαϊκά. Μία αρχή για την οποία καλό θα ήταν, πριν από όλα, να αναφέρουμε δύο πράγματα που χρήζουν προσοχής.
Από τη μία πλευρά, φάνηκε αναμενόμενα, πλην ξεκάθαρα, το μέγιστο βάρος που οφείλουν να επωμιστούν οι, άξιοι ασφαλώς, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, οι ασχολούμενοι ως επί το πλείστον με αυτό το άθλημα, μετά το μοιραίο συμβάν του Σαββατόβραδου της 12ης Οκτωβρίου. Ο Φίλιππος Συρίγος άφησε πίσω του μία μεγάλη κληρονομιά, ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές του μπάσκετ και του αθλητισμού γενικότερα, ως μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις στον χώρο της δημοσιογραφίας, και, εν τέλει, ως άνθρωπος!
Από την άλλη, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι αυτό που αναφέραμε από το καλοκαίρι κιόλας, βλέποντας όλες τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος στην φετινή διοργάνωση να ενισχύονται ουσιαστικά, με αξιόλογους και έμπειρους από τέτοια ματς παίκτες, και να δημιουργούν, ως εκ τούτου, υπολογίσιμα και επικίνδυνα για κάθε αντίπαλο σύνολα. Ότι, δηλαδή, η φετινή Ευρωλίγκα θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, ίσως και μία από τις πιο ανταγωνιστικές όλων των εποχών! Το προϊόν έχει αυξηθεί κατακόρυφα, και σε αυτό βοηθούν όλοι οι συμμετέχοντες σύλλογοι. Τα μπάτζετ βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, το θέαμα δε λείπει σε καμία περίπτωση, ενώ και σχεδόν όλα τα ματς είναι αγχωτικά μέχρι τέλους. Ποιος θα πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι μία «νεοφώτιστη» γαλλική ομάδα, όπως η Ναντέρ, θα πρόβαλε σθεναρή αντίσταση απέναντι στη μεγάλη ΤΣΣΚΑ; Και κυρίως, ποιος θα παρακολουθούσε αυτόν τον αγώνα; Κι όμως, και αρκετός κόσμος, αν αναλογιστούμε τα δεδομένα του φυσικά, τον παρακολούθησε, και αποζημιώθηκε από τη μέχρι τελικής πτώσεως μάχη που έδωσαν οι φιλότιμοι Παριζιάνοι, που έκανε το παιχνίδι αγωνιώδες μέχρι τέλους. Η πρώτη αυτή αγωνιστική, συνεπώς, μας προϊδέασε, όπως και το μεταγραφικό «παζάρι» του καλοκαιριού νωρίτερα, για μία αξέχαστη διοργάνωση! Και βάσει όλων των δεδομένων που βλέπουμε να υφίστανται και είχαμε αναλύσει προ τριμήνου περίπου, μάλλον δεν πρόκειται για την εξαίρεση στην φετινή σεζόν, αλλά για τον κανόνα!
Όσον αφορά πλέον το αγωνιστικό κομμάτι από μόνο του, είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να εξάγουμε κανένα ασφαλές συμπέρασμα. Κι αυτό ισχύει, φυσικά, και για τις δύο ελληνικές ομάδες. Θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος για να δούμε τις πραγματικές τους δυνατότητες και πόσο καλά σύνολα μπορούν να συνθέσουν. Μία καλύτερη και πιο ξεκάθαρη εικόνα θα μπορέσουμε να έχουμε σε 2-3 μήνες, όταν και οι δύο (εκτός απίθανου απροόπτου) θα βρίσκονται στη μάχη του ΤΟΠ-16 για τη διεκδίκηση μίας θέση στους κορυφαίους 8 της διοργάνωσης. Μέχρι τότε, τα λεγόμενα και γραφόμενά μας, όπως πολύ σωστά υποστήριξε μεταξύ άλλων και ο αρχηγός των μεγάλων της δεκαετίας του 2000 επιτυχιών Μιχάλης Κακιούζης, «μπορεί να μην έχουν και καμία σημασία». Ειδικά τώρα που μόλις ξεκίνησε η σεζόν.
Ωστόσο, κάποια πράγματα που είδαμε στο Βίλνιους και το Φάληρο ήδη προσέλκυσαν την προσοχή μας. Ο Παναθηναϊκός δε διέθετε την Πέμπτη, όπως και πριν τρεις μέρες στο Σ.Ε.Φ., αυτήν τη δύναμη, τη μαχητικότητα και την εκρηκτικότητα που τον χαρακτήριζαν πέρυσι ως ομάδα και τον έφεραν στην κορυφή της Ελλάδος, καθώς και ένα βήμα πριν από το Final-4 του Λονδίνου. Ήταν αρκετά αργός και, δικαιολογημένα, λιγότερο έτοιμος από τη Λιέτουβος Ρίτας, που βρίσκεται σε μεγαλύτερους αγωνιστικούς ρυθμούς από οποιαδήποτε ομάδα στη διοργάνωση αυτήν τη στιγμή. Έτσι, δεν μπόρεσαν οι «Πράσινοι» να μας παρουσιάσουν ούτε κατ’ ελάχιστο τη λυσσαλέα πιεστική άμυνα που γνωρίσαμε την περασμένη χρονιά. Τουναντίον, ήταν για μεγάλα διαστήματα αρκετά χαλαρή, δίχως τη δέουσα ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρώνει με επιτυχία την κάλυψη μετά από τα σκριν ή βοήθεια σε αντίπαλο, φανερώνοντας δυσκολίες στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων και τις περιστροφές και αφήνοντας αρκετά ελεύθερα σουτ στον αντίπαλο. Στην επίθεση δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από το διάστημα του τρίτου δεκαλέπτου όπου μόνος πάροχος «οξυγόνου» στην ομάδα ήταν ο συγκινητικός Γιόνας Μασιούλις, υπενθυμίζοντας στους διοικούντες τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να αποδευσμευθεί τον Ιούλιο, έστω και προσωρινά. Άρα, η ομάδα έφυγε ηττημένη κυρίως εξαιτίας της κακής αμυντικής της λειτουργίας, η οποία μπορεί να βελτιώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά αυτή η βελτίωση θεωρείται αμυδρή, όταν βλέπεις, επί παραδείγματι, έναν παίκτη σαν τον Παλάσιος να κυριαρχεί στη ρακέτα απέναντι σε ψηλούς τουλάχιστον δύο επίπεδα ανωτέρους του. Διότι, 74 πόντοι (στην κανονική διάρκεια) για μία τέτοια άμυνα, είναι υπερβολικοί και συνιστούν το πιο σημαντικό ζήτημα αυτήν τη στιγμή. Βέβαια, τα ελαφρυντικά είναι τέτοια σε ποσότητα και σε ουσία, που καθιστούν ουσιαστικά την επίλυση του προβλήματος της άμυνας μέσα από την προπόνηση. Δεν είναι δυνατόν να αποδίδει κατ’ αυτόν τον τρόπο μία ομάδα με μία πλειάδα κορυφαίων Ευρωπαίων αμυντικών, εκ των οποίων οι περισσότεροι γνωρίζουν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του συλλόγου.
 Τέλος, υπάρχει η μεγάλη απορία για το μέχρι πότε ο Διαμαντίδης θα είναι ο «από μηχανής θεός» της ομάδας, όταν αυτή θα εμπλέκεται σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Πότε θα βρεθεί η μεγάλη αυτή προσωπικότητα που θα αντικαταστήσει σε αυτόν τον τομέα τον αρχηγό της ομάδας; Ο Νίκος Παππάς, όπως είπα την προηγούμενη Δευτέρα, είναι μία περίπτωση παίκτη που μπορεί στο μέλλον να καταφέρει κάτι τέτοιο, καθώς διαθέτει τις προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο σκοπό. Όμως, είναι απορίας άξιο αν θα είναι έτοιμος όταν ο «3D» αρχίσει να παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο συμμετοχής και χρειαστεί, δηλαδή, επάξια αντικατάστασή του εντός γηπέδου.
 Υπάρχει, φυσικά, και το προσωπικό στοίχημα του Αργύρη Πεδουλάκη της διαχείρισης τόσο πολλών και εξεχουσών προσωπικοτήτων που προστέθηκαν στο ρόστερ της ομάδας, στο οποίο θα φανεί αν μπορεί να ανταποκριθεί επίσης μακροπρόθεσμα.
Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να προσφέρει, στο καλύτερο διάστημά του, θέαμα και ουσία. Η προσφορά του Πέτγουεϊ και στα δύο αυτά στοιχεία ήταν καταλυτική. Μεγάλοι διακριθέντες μετά από αυτόν και οι Σλούκας, Λοτζέσκι (ο δεύτερος έδειξε και τις ηγετικές ικανότητες που διαθέτει από την εποχή που βρισκόταν στην Οστάνδη), σε μία ανατροπή που έγινε για άλλη μία φορά για τους «Ερυθρολεύκους» δίχως τους Σπανούλη και Λο. Οι δύο τελευταίοι, ασφαλώς, ευρισκόμενοι στην ίδια πεντάδα, δίνουν με τη μεγάλη τους βοήθεια στη δημιουργία το «σάλπισμα» της τελικής αντεπίθεσης για την επαναφορά στο «τιμόνι» του παιχνιδιού και την κυριαρχία σε αυτό, όμως φάνηκε για άλλη μία φορά ένα σημαντικό αβαντάζ του Ολυμπιακού εναντίον του Παναθηναϊκού. Το γεγονός ότι, δηλαδή, δεν εξαρτάται από τις δύο ηγετικές προσωπικότητές του, και ιδιαίτερα τον «Kill Bill», στο βαθμό που ο Αθηναϊκός σύλλογος εξαρτάται από τον δικό του ηγέτη. Όσον αφορά το παιχνίδι, στα πρώτα τρία δεκάλεπτα η ομάδα είχε κλιμακωτή απόδοση ανά πεντάλεπτο, στοιχείο που δείχνει τη ανετοιμότητά της, καθώς και τον χρόνο που χρειάζεται κι αυτή για να γίνει η σωστή σύνθεση του ρόστερ, και ειδικότερα η καλύτερη δυνατή ένταξη των παικτών που διαθέτουν μηδενική εμπειρία, παρότι μεγάλο ενθουσιασμό, διάθεση και μαχητικότητα, σε τέτοια ματς, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη διάρκεια. Το τρίποντο του μέτριου Μάντζαρη που έκανε το σκορ 49-46 ήταν αυτό που μετέβαλε ριζικά την ψυχολογία του αγώνα, κι εκεί ο Ολυμπιακός άρχισε να επιβάλει πλήρως την κυριαρχία του στο παρκέ. Μετά το εκρηκτικό του εκείνο πεντάλεπτο, απλώς έκανε μία σωστή διαχείριση της διψήφιας διαφοράς του σκορ που διατηρούσε, όπως κάθε δις Πρωταθλητής Ευρώπης, κι έτσι δεν μπόρεσε πλέον να ανησυχεί για τυχούσα έκπληξη. Το τελικό 69-61 ήταν λογικό.
Οι δύο εκπρόσωποί μας έδειξαν ότι χρειάζονται μεγάλη πίστωση χρόνου μέχρι να φτάσουν στην ολοκλήρωση της φετινής του ταυτότητας. Μπορεί τα στοιχεία που αναφέραμε να μην έχουν καμία σημασία στη μέση ή το τέλος της σεζόν, όμως μπορεί να φανούν χρήσιμα. Αποτελούν την αρχή σε έναν πολύ μακρύ δρόμο, διόλου στρωμένο με «ροδοπέταλα», όπως διαπιστώσαμε την πρώτη αγωνιστική της εφετινή Ευρωλίγκα.
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Δεν βρέθηκαν Σχετικά Άρθρα.

Κατηγορία: Ανώνυμος Τύπος, Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*