Γιατί να τιμωρηθεί; Δεν είναι Έλληνας!

7 Σεπ | Σχόλια (0)
Κάθε Σαββατοκύριακο, από αυτήν τη στήλη, φροντίζουμε να σας δίνουμε μία όσο το δυνατόν πιο αναλυτική και αντικειμενική άποψη για την επικαιρότητα του μπάσκετ, προκειμένου αυτή να μπορέσει να καταστεί απολύτως κατανοητή. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως θα ασχολούμαστε αποκλειστικά με το συγκεκριμένο άθλημα, ή γενικώς μονάχα με τον αθλητισμό. Και σήμερα μιλάμε για ένα θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες και κάποια αρνητικά χαρακτηριστικά της νοοτροπίας μας, και σε αρκετό βαθμό, της ανθρώπινης νοοτροπίας: Την υποκρισία, την έλλειψη δικαιοσύνης και τον φόβο του σχολιασμού οποιασδήποτε πράξης ή ρήσης μας από τους άλλους. Ειδικά το τελευταίο είναι ένα καθαρά ελληνικό χαρακτηριστικό!
Την 23η Μαρτίου 2013, στη στήλη «Ανώνυμος Τύπος» της εφημερίδας αυτής, είχαμε δημοσιεύσει ένα άρθρο όπου ασκήσαμε έντονη κριτική στον πρώην ποδοσφαιριστή της Α.Ε.Κ., Γιώργο Κατίδη, για τον ναζιστικό του χαιρετισμό μία εβδομάδα νωρίτερα, στο νικητήριο γκολ του στο ματς της τότε ομάδας του με αντίπαλο τη Βέροια. Εξηγήσαμε, επίσης, τους λόγους για τους οποίους η τιμωρία από πλευράς Ε.Π.Ο. ήταν σωστή, χωρίς ασφαλώς να ξεχάσουμε τα λάθη της ομοσπονδίας στην υπόθεση αυτήν, όπως το γεγονός ότι τον τιμώρησε πριν καν τον καλέσει σε απολογία, ή ότι στην περίπτωση εκείνη έδρασε άμεσα, ενώ σε άλλες, πολύ πιο σοβαρές (στημένα ματς, βία στα γήπεδα) που απασχολούν το ποδόσφαιρό μας πολλά χρόνια τώρα, υπάρχει μία… θαυματουργή κωλυσιεργία, χωρίς φυσικά να έχει βρεθεί αποτελεσματική λύση!
Τώρα πια, η ίδια η ομοσπονδία φαίνεται ξεκάθαρα να μεροληπτεί όσον αφορά στην απονομή της δικαιοσύνης. Και αυτό, βεβαίως, το συμπεραίνουμε εύκολα από τη στάση της στο ζήτημα του Αλβανού ποδοσφαιριστή του Π.Α.Ο.Κ., Εργκούς Κάτσε. Ο παίκτης αυτός προέβη σε μία πράξη καθόλου διαφορετική από αυτήν του Κατίδη, φορώντας την μπλούζα της Αλβανικής τρομοκρατικής οργάνωσης UCK. Και μάλιστα φάνηκε να αρέσκεται σε αυτήν, καθώς στην φωτογραφία που ανήρτησε στο facebook υψώνει τους δύο αντίχειρές του με άνωθεν κατεύθυνση. Βλέποντας αυτό το πλάνο, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο αναληθής είναι η δήλωσή του ότι δε γνώριζε τι έκανε.
Αρχικά, θα έπρεπε ο παίκτης να ντρέπεται και να ζητήσει ο ίδιος από την ομάδα να λυθεί το συμβόλαιό του. Διότι, πολύ απλά, ξεχνά πως η Ελλάδα ήταν η χώρα που τον ανέθρεψε και του έδωσε την ευκαιρία να δείξει τα προσόντα του ως ποδοσφαιριστή, ξεφεύγοντας από την όποια μιζέρια και φτώχεια που αντιμετώπιζε παλαιότερα. Ξεχνά πως σε μία ομάδα ελληνική, και δη προσφυγική, όπως ο Π.Α.Ο.Κ., αναδείχθηκε και έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων και ενδιαφέροντος μεταξύ ανθρώπων του ποδοσφαίρου στο εξωτερικό, χάρη στο μεγάλο πηγαίο του ταλέντο. Και πολύ απλώς τα ξεχνά επικροτώντας μία οργάνωση που έχει προκαλέσει την χώρα μας ουκ ολίγες φορές με τις ανακοινώσεις και τις πράξεις της. Επομένως, η εμετική αυτή πράξη του ποδοσφαιριστή δε θα μπορούσε να είναι παρά αξιέπαινη, και μάλιστα δε θα δίσταζα να ταχθώ υπέρ μία τιμωρίας ανάλογης με αυτήν του Κατίδη. Αλλά, βλέπετε, στην Ελλάδα «πολεμάμε τον ρατσισμό», και θα ήταν «φασιστικό», «πλήρως εθνικιστικό» και «απάνθρωπο» εκ μέρους της ομάδας του, της ομοσπονδίας, ή ακόμη και του αρμοδίου Υπουργείου να τιμωρηθεί ο ξένος ποδοσφαιριστής! Η τιμωρία όμως του Έλληνος για ανάλογο παράπτωμα είναι «απολύτως φυσιολογική», και πρέπει οπωσδήποτε να επιβληθεί και μάλιστα ταχύτατα, διότι η πράξη του «θυμίζει άλλες εποχές»!
Δεν μπορώ παρά μόνο με αυτό το υποκριτικό παραλήρημα κάποιων «προοδευτικών» ανθρώπων να εξηγήσω την αδράνεια της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., και ιδιαίτερα του Ιβάν Σαββίδη, που διαθέτει μάλιστα καταγωγή Ποντιακή, καθώς και της Ε.Π.Ο., απέναντι σε αυτήν την πράξη (δε διαθέτω άλλο επίθετο από τα τρία προηγούμενα να την χαρακτηρίσω κατάλληλα). Υπό τον φόβο τέτοιων αντιδράσεων, ίσως, διατηρείται το θέμα σε χαμηλούς τόνους, την ίδια ώρα που στην υπόθεση Κατίδη οι αντιδράσεις ήταν αμεσότερες, περισσότερες, εντονότερες και, σαφώς, καταλυτικότερες για το μέλλον του ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην Ιταλία και την ομάδα της Νοβάρα, χωρίς οι Ιταλοί να λησμονούν εκείνο το μοιραίο βράδυ. Πάντως, το σίγουρο είναι, όπως είπαμε πριν, η μεροληψία στην απονομή δικαιοσύνης. Χαρακτηριστικά, η Ε.Π.Ο. και η Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. είχαν επιβάλει την τιμωρία στον πρώην διεθνή μέσο 2-3 ώρες μετά την ενέργειά του (έκτακτη συνέλευση η πρώτη τα μεσάνυχτα, τόσο σοβαρό πια!), ενώ, σήμερα Πέμπτη που συντάσσω το άρθρο, έχει ήδη περάσει ένα 24ωρο και ακόμη, έστω, να κληθεί σε απολογία ο παίκτης, τουλάχιστον από την ομάδα του! Μη μας πουν και φασίστες ή ρατσιστές!
Η υπόθεση Κάτσε είναι άλλο ένα δείγμα του πόσο τραγικά και χωρίς «ψήγματα» δικαιοσύνης αντιμετωπίζεται κάθε περίπτωση που αφορά θέματα ρατσισμού-εθνικισμού. Σίγουρα, η όλο και συχνότερη απασχόλησή μας με κοινωνικές ομάδες που ακολουθούν τέτοιες ιδεολογίες και πρακτικές έχουν προκαλέσει αυτήν τη σύγχυση στην κοινωνία μας, και δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πότε πραγματικά ισχύει μία τέτοια συμπεριφορά. Δεν είναι πρώτη φορά, άλλωστε, που δημιουργείται αναστάτωση όταν ένας Έλληνας κάνει μία τέτοια πράξη, ενώ όταν την πραγματοποιεί ένας ξένος, και δη γειτονικής χώρας, εμφανίζεται ξαφνικά μία περίεργη «συμπόνια», «αλληλεγγύη» και «επιείκεια» από όλους τους αρμοδίους φορείς. Οπότε, γιατί να κάνουμε την εξαίρεση εδώ; Δεν είναι Έλληνας ο άνθρωπος, γιατί δημιουργείται θέμα;
Raffa Allagas
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Δεν βρέθηκαν Σχετικά Άρθρα.

Κατηγορία: Ανώνυμος Τύπος, Άρθρα, Αρχική Σελίδα, Ειδήσεις

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*