IBM Sequoia, ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο

19 Ιουν | Σχόλια (0)

Έπειτα από τρία περίπου χρόνια, ο τίτλος του ταχύτερου κομπιούτερ επιστρέφει στις ΗΠΑ καθώς, στη σχετική λίστα που ανακοινώθηκε με τους 500 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο, την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο Sequoia της ΙΒΜ ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα τεστ με βάση τα οποία διαμορφώθηκε η λίστα, ο Sequoia έχει επεξεργαστική ταχύτητα 16,32 petaflop το δευτερόλεπτο (Pflop/s). Κάτι που σημαίνει ότι σε μία ώρα ολοκληρώνει τόσους υπολογισμούς όσους θα πραγματοποιούσαν 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι με κομπιουτεράκια, μέσα σε 320 χρόνια.

Η συγκεκριμένη επίδοση είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν του μηχανήματος που βρίσκεται αμέσως μετά στη λίστα, αφού ο δεύτερος ισχυρότερος υπερυπολογιστής, ο ιαπωνικός «K Computer» της Fujitsu μετρήθηκε να έχει απόδοση «μόλις» 10,51 Pflop/s. Με τη διαφορά να οφείλεται στον αριθμό των επιμέρους επεξεργαστών από τους οποίους περιλαμβάνει κάθε μηχάνημα, καθώς ο Sequoia αποτελείται από 1.572.864 «πυρήνες», κατά πολύ περισσότερους από τους 705.024 «πυρήνες» του «K Computer».

Στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore όπου είναι εγκατεστημένος εδώ και έναν περίπου μήνα, ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ χρησιμοποιείται ήδη για να πραγματοποιεί «εικονικές» πυρηνικές δοκιμές. Έτσι, οι ειδικοί μπορούν να ελέγχουν την ισχύ και τη δύναμη πυρός του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, χωρίς να χρειάζεται να πραγματοποιούν πραγματικές πυρηνικές δοκιμές στο υπέδαφος.

Πολύ σύντομα, όμως, στον Sequoia θα ανατεθούν και άλλες αποστολές ώστε, με την επεξεργασία τεράστιων όγκων από δεδομένα, να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αστρονομία, τη γενετική και την κλιματική αλλαγή.

Για την εντυπωσιακή ταχύτητα που πετυχαίνει, ο υπερυπολογιστής είναι αρκετά «φειδωλός» στην κατανάλωση ρεύματος, αφού δαπανά «μόλις» 7.900 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ανά δευτερόλεπτο, όταν λειτουργεί, συγκριτικά με τις 12.600 κιλοβατώρες που χρειάζεται ο «K Computer».

Αν πάντως λάβει κανείς υπόψη τις εκπομπές CO2 που προκαλούνται, ο πιο «πράσινος» από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στη λίστα είναι ο SuperMUC του γερμανικού πανεπιστημίου Leibniz. Κατασκευασμένος πάλι από την IBM και τέταρτος ισχυρότερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο SuperMUC χρησιμοποιεί ένα πρωτοποριακό σύστημα ανακύκλωσης της παραγόμενης θερμότητας μέσω εκατοντάδων καναλιών που κυκλοφορούν νερό ανάμεσα στους πυρήνες του μηχανήματος. Πέρα από τις μειωμένες εκπομπές, το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης υπολογίζεται ότι γλιτώνει το πανεπιστήμιο από περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο στο κόστος λειτουργίας του υπερυπολογιστή

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Σχετικά Άρθρα:

  1. Ποια είναι η ωραιότερη γυναίκα στον κόσμο «Μία δύναμη της φύσης στον κόσμο του θεάματος και ένα...
  2. Formula 1: Ταχύτερος ο Σουμάχερ, η πολ-ποζίσιον στον Γουέμπερ στο Μονακό. H Formula 1 συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα τους φίλους της...
  3. Στον ΟΑΕΕ οι παραγωγοί ΑΠΕ, στον ΟΓΑ οι αγρότες των φωτοβολταϊκών Υποχρεωτική είναι η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ για όλους τους παραγωγούς...
  4. Χωρίς Μεσάζοντες: Δίκτυο για προϊόντα από τον παραγωγό απ’ευθείας στον καταναλωτή Το κοινωνικό δίκτυο «Χωρίς Μεσάζοντες»γνωστοποιεί την έναρξη λειτουργίας του στον σύνδεσμο www.xoris.gr....
  5. Οικονομάκου: Τι δεν αντέχει στον σύντροφο της; Περί σχέσεων γενικά, χωρίς να αναφέρει ούτε απ’ έξω τον...

Κατηγορία: Τεχνολογία

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*