Μεγάλο… SoC για τις CPU

19 Ιουν | Σχόλια (0)

Η µεταµόρφωση των τεχνολογικών συσκευών που χρησιµοποιούµε καθηµερινά, οι οποίες γίνονται περισσότερο φορητές, πιο ισχυρές και λιγότερο ενεργοβόρες, “κρύβει” στο παρασκήνιο µια ανάλογη προσαρµογή σε τεχνολογικό επίπεδο. Για να έχουµε σε ένα smartphone, σε ένα ultrabook ή σε µια ταµπλέτα την ισχύ που υπήρχε πριν από 3-4 χρόνια σε ισχυρούς επιτραπέζιους υπολογιστές, έχει υπάρξει µια σειρά από σηµαντικές τεχνολογικές προσαρµογές και προόδους. Αυτό που αποκαλούµε “η καρδιά του συστήµατος”, ο κεντρικός επεξεργαστής δηλαδή, έχει αρχίσει να χάνει την αυστηρή έννοια που είχε µέχρι πρόσφατα.

Παρά την ιδιαίτερη βαρύτητα που συνήθως δίνουµε στις CPU, επί της ουσίας αυτές δεν είναι παρά απλά… κοµπιουτεράκια, τα οποία εκτελούν αριθµητικές και λογικές πράξεις σε εξαιρετικά γρήγορο ρυθµό. Κατά βάση συνιστούν το µέρος ενός συστήµατος, αφού σε έναν υπολογιστή χρειάζονται αρκετά ακόµα chips για τη λειτουργία του, όπως ολοκληρωµένα για τον ήχο, τα γραφικά, τη δικτύωση και τον έλεγχο των αποθηκευτικών µέσων.

Τι θα γινόταν λοιπόν εάν τα ενσωµατώναµε όλα αυτά, και ακόµα περισσότερα, σε ένα και µόνο chip; Τότε θα είχαµε ένα σύστηµα µέσα σε ένα chip, δηλαδή Systen on a Chip. Και αυτό το έχουµε ήδη! Η επανάσταση της φορητότητας βασίζεται στα SoC, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος, ακόµη και σε µη φορητές συσκευές. Γιατί; Διότι µεγαλύτερη ολοκλήρωση σηµαίνει λιγότερος χώρος για οποιοδήποτε σύστηµα, άρα µικρότερες συσκευές. Επίσης, συνεπάγεται λιγότερα υποσυστήµατα, άρα και µικρότερη κατανάλωση, καθώς και χαµηλότερο κόστος κατασκευής, συνεπώς καλύτερη τιµή για τον αγοραστή.

Με δεδοµένη τη γιγάντωση της αγοράς κάθε είδους φορητών συσκευών, τα SoC θα αποτελέσουν την αιχµή του δόρατος της βιοµηχανίας ολοκληρωµένων. Από την άλλη, θα πραγµατοποιήσουν δυναµική είσοδο και στα επιτραπέζια συστήµατά µας και, εν τέλει, θα αντικαταστήσουν τις CPU, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαµε. Βέβαια, ο βαθµός ολοκλήρωσης δεν θα είναι ίδιος µε αυτόν που συναντάµε στις φορητές συσκευές για δύο λόγους: ευελιξία και αναβάθµιση. Έχετε δει smartphone ή ταµπλέτα που να αναβαθµίζονται ο… επεξεργαστής, η µνήµη ή η κάρτα γραφικών τους; Ούτε και πρόκειται! Αποφασιστικά βήµατα έγιναν µε τους νεότερους AMD Llano και Intel Ivy Bridge , οι οποίοι ενσωµατώνουν κύκλωµα γραφικών, καθώς και ελεγκτές µνήµης και θυρών PCI Express, προσφέροντάς µας [εκτός από ισχυρότερους] µικρότερους και µε χαµηλότερη κατανάλωση υπολογιστές, φορητούς ή σταθερούς. Οι παραδοσιακές CPU σύντοµα θα αποτελούν παρελθόν. Κρατήστε την τελευταία σας για ενθύµιο!

Αναδημοσίευση: e-pcmag.gr

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Σχετικά Άρθρα:

  1. Ανέτοιμο το Android να εκμεταλλευτεί τους πολυπύρηνους επεξεργαστές Η τεχνολογία στις φορητές συσκευές προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς αλλά,...
  2. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ απο τον Β.Γ.Βλαχάκο Ευχαριστώ την Πρόεδρο κ. Χρυσαυγή Σαϊνοπούλου και το Δ/κό Συμβούλιο...
  3. Θ.Δαβάκης:”Ένα μεγάλο Ευχαριστώ” Δήλωση του Θανάση Δαβάκη για το αποτέλεσμα των εκλογών.  ...
  4. ”Ψήνεται” το μεγάλο ευρωπαικό κόλπο Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Welt am Sonntag, οι επικεφαλείς...
  5. Μ. Γαστεράτου: Η “αμαζόνα” που περιμένει έναν μεγάλο έρωτα! Για τον έρωτα που περιμένει μίλησε μεταξύ άλλων η πρών...

Κατηγορία: Τεχνολογία

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*