Μήνυμα Δημάρχου Σπάρτης γιά την παγκόσμια ημέρα μουσείων

18 Μάι | Σχόλια (0)

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977  τη 18η Μαΐου , ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day) και κάθε χρόνο επικεντρώνεται σε ένα θέμα για την ανάδειξή τους.

Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει  το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας  να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία  να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα μια κοινωνία με προοπτικές.

Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα  του ICOM διοργανώνει το μήνα Μάϊο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Τη 18η Μαϊου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα Μουσεία.

Τα  μουσεία του σήμερα έχουν άμεση σχέση με τη δομή και την εξέλιξη της κοινωνίας, την οποία επηρεάζουν με τρόπο άμεσο και καθοριστικό και αποτελούν «γέφυρες» επικοινωνίας, που ενώνουν τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.

Μια μέρα , που τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν ,η Σπάρτη η παγκοσμίως γνωστή για την ιστορία της πόλη,  δε διαθέτει αξιόλογο χώρο έκθεσης σημαντικών στοιχείων του αρχαιολογικού πλούτου.

Φαντάζεται κανείς την έκπληξη του επισκέπτη, όταν πληροφορείται ότι η Σπάρτη ουσιαστικά  δε διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο, παρά μόνο ένα μικρό χώρο στον οποίο φιλοξενούνται ελάχιστα ευρήματα, ενώ τα περισσότερα αρχαία , ψηφιδωτά κ.λ.π.,  ιστορικά τεκμήρια του τόπου μας ,βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες.

Η  αξιοποίηση της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς με τη δημιουργία μουσείου θα αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα  για το  τόπο μας.

Η Σπάρτη – Πόλη σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας- διεκδικεί ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, αντάξιο της ιστορίας, του ονόματός της και των σπουδαίων ευρημάτων της περιοχής,  γιατί τα ιστορικά μας μνημεία θα πρέπει να «φιλοξενούνται» με μεγαλύτερο σεβασμό και να τα προσφέρουμε ως «δώρο γνωριμίας» με τον τόπο μας στις επόμενες γενιές.

 

 

Ο Δήμαρχος Σπάρτης

 

 

 

Ευάγγελος Βαλιώτης

 

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Δεν βρέθηκαν Σχετικά Άρθρα.

Κατηγορία: Αρχική Σελίδα, Δήμοι Λακωνίας, Ειδήσεις, Πολιτισμός

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*