Ο ευρωπαϊκός αντίπαλος του GPS δίνει για πρώτη φορά στίγμα

13 Μαρ | Σχόλια (0)

 

Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει 27 κύριους δορυφόρους και τρεις εφεδρικούς (Φωτογραφία: ESA)Στην τελική του μορφή, ο αστερισμός του Galileo θα περιλαμβάνει 27 κύριους δορυφόρους και τρεις εφεδρικούς (Φωτογραφία: ESA)

Το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo πέρασε την Τρίτη ένα σημαντικό ορόσημο προσδιορίζοντας για πρώτη φορά τη θέση ενός δέκτη στο έδαφος, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.

Το στίγμα της τοποθεσίας, στο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της ESA στο Νόορντβικ της Ολλανδίας, προσδιορίστηκε με ακρίβεια 10 έως 15 μέτρων, χρησιμοποιώντας τέσσερις δορυφόρους που βρίσκονται ήδη σε τροχιά.

Η ακρίβεια θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια με την ολοκλήρωση ενός αστερισμού από συνολικά 27 κύριους δορυφόρους και τρεις εφεδρικούς.

Τέσσερις ακόμα δορυφόροι προγραμματίζεται να εκτοξευτούν φέτος, ενώ οι πρώτες υπηρεσίες του Galileo αναμένεται να γίνουν διαθέσιμες στα τέλη του 2014. Η ενεργοποίηση πάντως του συστήματος καθυστέρησε για αρκετά χρόνια λόγω προβλημάτων στη χρηματοδότηση του έργου.

Σε αντίθεση με το σύστημα GPS, το οποίο ανήκει επίσημα στον αμερικανικό στρατό, το Galileo έχει αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα.

Θα προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις μεταφορές και τα σωστικά συνεργεία, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες για το ευρύ κοινό.

Το ευρωπαϊκό σύστημα θα είναι επίσης συμβατό με το GPS, έτσι ώστε οι συσκευές των χρηστών να μπορούν να χρησιμοποιούν και τα δύο συστήματα ταυτόχρονα προκειμένου να αυξάνεται η ακρίβεια.

Η Ρωσία, στο μεταξύ, αναπτύσσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα Glonass, ενώ στην Κίνα λειτουργεί ήδη το σύστημα Beidu.

SCIENCE.IN.GR

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Σχετικά Άρθρα:

  1. Δημοσκόπηση δίνει για πρώτη φορά προβάδισμα στον Μιτ Ρόμνεϊ Η συντριπτική υπεροχή του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ...
  2. Δίνει στίγμα για το νέο ΠΑΣΟΚ MoriasNews: Με «σφραγίδα» Βενιζέλου προχωρά η ανασύσταση του Κινήματος, καθώς...
  3. “Διάβασαν” για πρώτη φορά το DNA του καρπουζιού Σε καρπούζια πιο γευστικά και ανθεκτικά στις ασθένειες μπορεί να...
  4. Η κρίση έριξε τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ για πρώτη φορά την τελευταία 20ετία Μείωση 1,4% της συνολικής αξίας των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ...
  5. Στις 21 Ιουνίου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Καλαμάτα ο νέος θεσμός του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Στις 21 Ιουνίου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Καλαμάτα...

Κατηγορία: Αρχική Σελίδα, Ειδήσεις, Τεχνολογία

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*