Πολιτισμός στο προϊστορικό Παυλοπέτρι.

8 Σεπ | Σχόλια (0)

ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο

 Σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού  Περιβάλλοντος το Παυλοπέτριτης  Ελαφονήσου

Η προϊστορική πόλη βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα – μεταξύ νησίδων – και το νεκροταφείο του φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας,  ανατολικά τουκαναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο, στο σμιλεμένο και πελαγοθώρητο Σίμο και στη νησοστέφανη παραλία της Παναγιάς.

Κατάλοιπα του νεκροταφείου της εποχής του Χαλκού, στην ακτή,  φαίνονται στη φωτογραφία.

Το νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι επισκέφθηκε το 1806 ο Leake, το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόλις και κατά την ίδρυση του νέουΣυνοικισμού της Ελαφονήσου από τους Μανιάτες, ο Γρηγοράκηςενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση για την ύπαρξη των προϊστορικώνκαταλοίπων.

Η σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες),  τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο της Ωκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968.

Το έτος 2009, ξεκίνησαν υποβρύχιες έρευνες με τα πλέον σύγχρονα μέσα από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον  DrJonHenderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως τηςκας Γάλλου Χρ. κ.α. (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών).

Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηρα έλεγχαν ένα από τα σπουδαιότερα Προϊστορικά περάσματα του τότε Γνωστού Κόσμου.

Προϊστορικό κέντρο του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού του Νότου

Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού  (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.).

Σύμφωνα με τον Άγγλο αρχαιολόγο N.C. Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με το περίφημο κράτος της Ατλαντίδας.

Με δεδομένα: α) ότι η Μυκηναϊκή Εποχή καταλαμβάνει την περίοδο 1600-1100 π.Χ. και β) ότι στο Παυλοπέτρι εντοπίστηκαν Μυκηναϊκά κατάλοιπα πολύ πριν από το 1600 π.Χ, οδηγούμαστε στο εκπληκτικό συμπέρασμα, ότι η ολοκλήρωση μιας συστηματικής έρευνας θα προσθέσει νέα εντυπωσιακά στοιχεία και πιθανόν θα αλλάξει τα παγκοσμίως αποδεκτά δεδομένα για το Μυκηναϊκό Πολιτισμό, που ως γνωστόν οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή της Παγκόσμιας πολιτισμικής πυραμίδας.

Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός της εποχής του Χαλκού, έθεσε τις βάσεις της κοινωνικής, οικονομικής και οικιστικής οργάνωσης και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Στο Παυλοπέτρι  κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο

ΑρκετοίΗγήτορες του Παυλοπετρίου, που προηγήθηκαν κατά χιλιετίες του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα, διοργάνωναν οικονομικές δραστηριότητες με τα Κύθηρα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και τις άλλες σημαντικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου.

Ο σπάνιος πολιτισμός του Παυλοπετρίου διήνυσε δυο χιλιετίες και το τέλος του σημαδεύτηκε από βιβλικές καταστροφές.

                                                                                               ΤΑ ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   2012

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ  ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ

 

Η «Γιορτήτων Ψαράδων»  στις  18 Αυγούστου

Στις 18 Αυγούστου 2012 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η θεσμική πλέον, «Γιορτή των Ψαράδων»  από τον ιστορικό Σύλλογο Ψαράδων Ελαφονήσου «Η  Ελαφόνησος».

Η σπουδαία αυτή ναυτική και θαλασσινή εκδήλωση, προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών και κατοίκων της Ν.Α. Ελλάδας, αναδεικνύει τη θαλασσογήινη φύση του ιστορικού νησιού και συμβάλλει στην ανάδειξη του σπάνιου Θαλασσοκεντρικού, Σμιγοπέλαγου και ΝησοστέφανουΠολιτισμού της Ν. Ελλάδας.

Η Γιορτή της Νησοστέφανης Παναγιάς  ή «Κατωνησιώτισσας»

Πλήθοςκόσμουσυγκεντρώθηκε και φέτος στη νησιώτικη και παραδοσιακήγιορτή της Νησοστέφανης Παναγιάς  στο Κατωνησί.

Μουσικοχορευτικά  Δρώμενα στις 14  και  17  Αυγούστου

Η εκπαιδευτικός κα ΑντωνίαΤζερεφού, σε συνεργασία με το Δήμο της Ελαφονήσου, την Ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα και τους πολιτιστικούς φορείς του νησιούκαι τουΠειραιά, το βράδυ της παραμονής της Παναγιάςκαι στις 17 Αυγούστου,χάρισεαξέχαστεςνησιώτικεςβραδιές στους κατοίκους και τους πολυπληθείςεπισκέπτες του νησιού, με χορευτικάσύνολα και Μουσικοχορευτικά  Δρώμενα.

Στιςεκδηλώσεις, που εξελίχθηκαν σε παραδοσιακάΝησιώτικαγλέντια, προβλήθηκαν και μουσικέςσυνθέσειςΕλαφονησιωτών καλλιτεχνών, όπως του Σπ. Μέντη.

Πολιτιστική Εκδήλωση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαφονήσου

Η Πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα κα Μελά Ματίνα και το Δ.Σ. του Συλλόγου, διοργάνωσαν στις 25 και 26 Αυγούστου 2012, πολιτιστικά δρώμενα με έργα νέων καλλιτεχνών και δημιουργών της περιοχής (bazaar κ.α.).

Σημαντικός Λαογραφικός  Πλούτος σύμφωνα με το Λαογράφο

Τζ. Ανωμήτρη

Ο  γιατρός, ιστοριοδίφης και λαογράφος  Τζ. Ανωμήτρης με τις σημαντικές, συστηματικές και μακροχρόνιες έρευνές του ανέδειξε το Λαογραφικό πλούτο της ΣμιγοπέλαγηςΕλαφονήσου και της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων.

Σήμεραπλέον οι πολιτιστικοί και μαζικοίφορείς του νησιού και του Πειραιά, οι Ελαφονησιώτεςεθελοντές και ο Δήμος της Ελαφονήσου, προσπαθούν συντονισμένα να προβάλλουν τον Πολιτισμό και τηΘαλασσοκεντρική και Νησιώτικη Λαογραφία του Νότου.

 

Παρουσιάσεις Βιβλίων

Μετά την παρουσίαση βιβλίου από το Γυμνάσιο Ελαφονήσου στις 25/6/2012 με τίτλο: «Ιστορίες της Ελαφονήσου, Μύθοι και Δοξασίες  για τα τοπωνύμια του νησιού μας»,συνεχίζονται οι παρουσιάσειςβιβλίων συγγραφέων της περιοχής, στα πλαίσια της λειτουργίας της 1ης  έκθεσης    βιβλίου στο νησί.  

 

Η     ΕΚΘΕΣΗ    ΒΙΒΛΙΟΥ   ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ

Η εκπαιδευτικός κα Πόπη Κωνσταντινάκου– Μέντη, ιδρυτικό μέλος του  Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελαφονησιωτών Αθηνών-Πειραιά «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ», πραγματοποίησαν την 1η  Έκθεση Βιβλίου στο τροπικό, γλαυκοθώρητο και σμιγοπέλαγο νησί της Λακωνικής.

Η Έκθεση Βιβλίου,λειτούργησεολόκληρο τον Αύγουστο, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, προσέλκυσε το ζωηρό ενδιαφέρον των ντόπιων και των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού και έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για την θεσμική της πλέον παρουσία στο σμιλεμένο και σμαραγδένιο νησί της Πελοποννήσου

ΜΕΝΤΗΣ  Κωνσταντίνος του Σ.

Συγγραφέας, Πανεπιστημιακός, Ιστορικός Ερευνητής

Πρόεδρος του Πρ. Δ. Σ. ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Σχετικά Άρθρα:

  1. Πολιτισμός και εκδηλώσεις στο προϊστορικό Παυλοπέτρι MoriasNews: ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ   ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο  ...
  2. ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ: Η Αρχαιότερη Βυθισμένη Πόλη στον Κόσμο. Σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού  Περιβάλλοντος τοΠαυλοπέτριτης Ελαφονήσου...
  3. Η «Γιορτή των Ψαράδων» στις 18 Αυγούστου στην Ελαφόνησο. Στις 18 Αυγούστου  2012  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η θεσμική πλέον,...
  4. Σε ρυθμούς προετοιμασίας η Ελαφόνησος για τη «Γιορτή του Ψαρά». Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για τη «Γιορτή του Ψαρά» που θα...
  5. Επίδειξη ελληνικών παραδοσιακών χορών στην Ελαφόνησο. Στο σημαιοστολισμένο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγ. Σπυρίδωνα...

Κατηγορία: Άρθρα, Αρχική Σελίδα

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*