Προσδεθείτε, θα (ξανα)πετάξουμε ψηλά!

11 Οκτ | Σχόλια (0)
Προσωπικά, δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που μονίμως εκθέτουν την άποψή τους μετά από ένα γεγονός, χωρίς να έχουν αναφερθεί ποτέ σε αυτό προηγουμένως και προσπαθώντας να υποδυθούν τους ειδικούς και αναλυτές «κατόπιν εορτής». Ούτε όμως και σε αυτήν των ανθρώπων που, ναι μεν μιλούν για ένα γεγονός ή κατάσταση πριν συμβεί και που ίσως προβλέπουν ορθά, πλην όμως διαρκώς προσπαθούν να κάνουν επίδειξη «γνώσεων» γι’ αυτήν τους την ικανότητα, με την επανάληψη φράσεων του τύπου «Τα έχω πει εγώ». Και, ασφαλώς, ποτέ μου δε συμπάθησα τα αλαζονικά άτομα των δύο αυτών κατηγοριών, καθώς είναι πράγματα που κάνουν, όπως ανέφερα, μόνιμα, και όχι περιστασιακά ή σπάνια!
Στην περίπτωση αυτήν, όμως, πρόκειται για έναν αγώνα και μία προσωπική «δικαίωση» εναντίον της ελληνικής λογικής, που θέλει να κρίνεται μία προσπάθεια πριν καν αυτή αρχίσει. Αυτό είχε γίνει με την ακατανόητη κριτική που ασκήθηκε εις βάρος των δύο ομάδων-«πρέσβεών» μας στο μπάσκετ, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, και ιδιαίτερα τους δύο προπονητές τους, πριν καν αρχίσει η περσινή σεζόν! Κατά τη διάρκειά της, μάλιστα, έγινε και πολύ πιο έντονη! Όμως, όπως μου είχε πει προ τριμήνου και ο Μέμος Ιωάννου, οι δύο «αιώνιοι» και όσοι ελάχιστοι υποστηρίζαμε την νέα αυτήν προσπάθεια, μάθαμε να ζούμε με αυτήν, και τελικώς δικαιωθήκαμε πανηγυρικά.
Αναφέρω μεταξύ άλλων, στις 27/10/2012, στο ξεκίνημα μόλις της σεζόν, στην εφημερίδα αυτήν και τη στήλη «Ανώνυμος Τύπος» τα εξής:
«Οι δύο μεγάλες ομάδες του ελληνικού μπάσκετ, μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού, πρέπει να αρχίσουν με διαφορετική εστίαση η καθεμία την νέα τους προσπάθεια. Πιο έτοιμος και οργανωμένος φαίνεται ο Ολυμπιακός, ωστόσο το μέλλον του Παναθηναϊκού φαίνεται επίσης ευοίωνο.»
Επίσης, αναφέρω στην ίδια στήλη στις 10/11/2012 τα εξής:
«Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, και οι δύο γιγαντιαίες ευρωπαϊκές ομάδες θέλουν πίστωση χρόνου. Ειδικά ο Παναθηναϊκός, λόγω των ραγδαίων αλλαγών που συνέβησαν το καλοκαίρι και τον σχετικά μικρό χρόνο, βάσει γεγονότων, σχεδιασμού και ανασυγκρότησης. Ας αφήσουμε και τους δύο να συνεχίσουν το έργο τους και να μην τους κρίνουμε (ειδικά οι «φωστήρες» του αθλητισμού ποδοσφαιρόφιλοι) από τόσο νωρίς, γιατί δεν έχουμε δει ούτε στο ήμισυ τις πραγματικές τους δυνατότητες.»
Αυτά και άλλα πολλά γραφέντα που δήλωναν τη μεγάλη εμπιστοσύνη μας στις 2 κορυφαίες, πλέον, ευρωπαϊκές ομάδες, επιβεβαιώθηκαν, όπως είχαμε πει, μακροπρόθεσμα, και ειδικότερα η τελευταία φράση. Δεν είχαμε δει ούτε στο ήμισυ τις πραγματικές τους δυνατότητες. Ούτε τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν τις είδαμε, όταν απολαύσαμε δύο σπουδαίες ομάδες να «μοιράζονται» μετά από μία σπουδαία χρονιά τους τίτλους. Ο Ολυμπιακός διατήρησε το «στέμμα» του ως πρωταθλητή Ευρώπης και ο Παναθηναϊκός διατήρησε το δικό του ως Κυπελλούχου Ελλάδος, ενώ έλαβε από τον «αιώνιο» αντίπαλό του και το «σκήπτρο» του Πρωταθλητή Ελλάδος, με το εμφατικό κι επιβλητικό 3-0 στους τελικούς ανάμεσά τους. Τώρα, φαίνονται αμφότερες οι ομάδες πιο ισχυρές από ποτέ, καθώς τις διέπει μία μεγάλη δυναμική και αισιοδοξία εν όψει της σεζόν αυτής, που ξεκινά αυτήν τη Δευτέρα με το μεταξύ τους ντέρμπι στο Σ.Ε.Φ. Ένα παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών που δε βρίσκει τις δύο ομάδες, ασφαλώς, ούτε καν στο 30%, αλλά στην περίοδο της σύνθεσης των ρόστερ και της προσπάθειας εύρεσης «χημείας» σε αυτά. Επομένως, αυτό που θα δούμε δε θα είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περιμένουμε από τις δύο ομάδες, ούτε φυσικά αυτό που θα βλέπουμε όσο προχωρά η σεζόν, ειδικά την άνοιξη, όταν και πρέπει να βρίσκονται στην καλύτερή τους κατάσταση.
Και πώς να μην είναι χαρούμενοι και αισιόδοξοι και οι δύο για τη κατάκτηση και των τριών τίτλων ξανά, όταν μάλιστα βρίσκονται από θέση ισχύος; Είναι, άλλωστε, οι σύλλογοι που προχώρησαν στις λιγότερες αλλαγές στο αγωνιστικό κομμάτι, σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς, και ιδίως τους άμεσους ανταγωνιστές τους για τον τίτλο.
Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός, βέβαια, αναγκαστικά προχώρησε σε μία ολίγον μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ρόστερ του, σε σχέση με τους «Πρασίνους», καθώς αποχώρησαν από τις τάξεις του δύο-καταλύτες, που συνέβαλαν όσο λίγοι στην κατακόρυφη αγωνιστική άνοδο της ομάδας το 2012, όταν και πραγματοποίησε στην Πόλη το μεγαλύτερο ελληνικό έπος στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Και δεν άλλοι από τους Χάινς και Παπανικολάου. Το «διαζύγιο» με τον Αμερικανό δεν έγινε με «βελούδινο» τρόπο, κυρίως εξαιτίας του κυρίου Ραζνάτοβιτς, ενώ ο διεθνής φόργουορντ ήθελε απλώς να βρει νέα κίνητρα σε άλλη ομάδα, έχοντας κατακτήσει τα πάντα ως «Ερυθρόλευκος». Έτσι, έπρεπε να βρεθούν παίκτες που θα τους αντικαθιστούσαν επάξια, κι όχι μόνο. Το κενό της φροντ-λάιν μετά την αποχώρηση όλων σχεδόν των ψηλών έπρεπε οπωσδήποτε να καλυφθεί, όπως και αυτό στη θέση «3». Έτσι, αποκτήθηκαν παίκτες που έδωσαν πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του Ολυμπιακό, στα οποία υστερούσε πέρυσι, όπως η εκρηκτικότητα, οι αξιόλογες αθλητικές ικανότητες, το ριμπάουντ (αυτά τα είχε ο Χάινς που ήταν, όμως, εξαιρετικά μόνος), καθώς και το low-post παιχνίδι, το ύψος και η δύναμη, με τα στοιχεία αυτά να αφορούν ασφαλώς την άμυνα και την επίθεση. Όλα αυτά τα βρίσκει συμπληρωματικά στα πρόσωπα των Πέτγουεϊ, Ντάνστον, Σίμμονς, Μπέγκιτς και Αγραβάνη. Όλοι πλην του Σλοβένου προσδίδουν και έναν μεγάλο ενθουσιασμό στο παιχνίδι στη ρακέτα, κάτι επίσης θετικό. Διαθέτουν, όμως, μηδενική εμπειρία, κάτι που μπορεί να φανεί σε κρίσιμα ευρωπαϊκά ματς και να κάνει την ομάδα πιο αδύναμη στον τομέα αυτόν. Επίσης, η απόκτηση των Λοτζέσκι και Παπαπέτρου για τη θέση «3» δίνει, όσον αφορά τον δεύτερο, αρκετά από τα στοιχεία που διέθετε ο Παπανικολάου και που έχασε ο Ολυμπιακός με την αποχώρησή του, που έχουν να κάνουν με τον ενθουσιασμό, την εκρηκτικότητα και την αλτικότητα, καθώς και μεγάλες λύσεις στο σουτ και τον χειρισμό της μπάλας από τον Βέλγο, ο οποίος μπορεί να δώσει λύσεις στη θέση «2», μέχρι και «1», κατά τη γνώμη μου. Η επιστροφή του Μάντζαρη, όμως, είναι η μεγαλύτερη «μεταγραφή» για την ομάδα. Κανείς δε διαθέτει ούτε τις μοναδικές του ικανότητες στην άμυνα, ούτε και τη δυνατότητα να συνθέσει ένα τόσο καλό «δίδυμο» με τον Σπανούλη, όσο ο διεθνής γκαρντ!
Ο Παναθηναϊκός, τώρα, έκανε ουσιαστικά προσθήκες στο ρόστερ, καθώς κράτησε όλους τους παίκτες που βοήθησαν στη δημιουργία της ομάδας που εγγυήθηκε το λαμπρό μέλλον του συλλόγου σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οπότε χρειαζόταν πλέον ενίσχυση εκεί όπου είχε φανερό πρόβλημα, το οποίο δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο Λονδίνο. Και ασφαλώς μιλάμε για τα γκαρντ και για τη θέση «4», πρωτίστως. Απέκτησε δύο εξαίρετους, πολλά υποσχόμενους Έλληνες παίκτες από τον Πανιώνιο (Παππάς, Γιάνκοβιτς), διατήρησε στο ρόστερ του τον Κάρι, που έδωσε μεγάλες «ανάσες» σε Ούκιτς και Διαμαντίδη στους τελικούς με τον Ολυμπιακό, ενώ ενίσχυσε αφάνταστα τη γραμμή των ψηλών, με την προσθήκη των Φώτση, Μπατίστ, Μαυροκεφαλίδη, αποκτώντας επίσης μεγάλος «βάθος» και όντας ικανός να παίξει και παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, καθώς και να βρει λύσεις στα σουτ από μεσαία και μακρινή απόσταση, κάτι που του έλειψε στα ματς με την Μπαρτσελόνα. Φρονώ, επίσης, πως βρήκε τη λύση στο ζήτημα του «διαδόχου» του Διαμαντίδη. Και αυτή ακούει στο όνομα Νίκος Παππάς! Ο παίκτης αυτός έχει τις δυνατότητες στο αγωνιστικό κομμάτι, το θάρρος, τη δυναμική, την επιβλητικότητα, την πειθώ, και γενικώς ό, τι συνθέτει μία ηγετική προσωπικότητα, προκειμένου να γίνει ο επόμενος μεγάλος αρχηγός της ομάδας. Άρα, και η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έχει επίσης το απόλυτο δικαίωμα να αισιοδοξεί για μεγάλες στιγμές τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης την φετινή σεζόν.
Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, όπως είπαμε, δείχνουν πιο δυνατοί από ποτέ, και διαθέτουν όλα τα εφόδια για να επικρατήσουν στην «κούρσα» των φετινών τίτλων, ειδικά της Ευρωλίγκα, σε άλλη μία κοπιώδη σεζόν, όπου το πρώτο ζητούμενο, έτσι όπως λειτουργεί πλέον η διοργάνωση, είναι η διάρκεια και η σταθερότητα στην απόδοσή τους, ώστε να αποφύγουν τα πολλά σκαμπανεβάσματα, καθώς και η συνέπεια στις κρίσιμες στιγμές. Εμείς, αυτό που οφείλουμε να ευχόμαστε είναι άλλη μία χρονιά να έρθει το τρόπαιο στην Ελλάδα και να ζήσουμε ξανά, στις εποχές που βιώνουμε, στιγμές χαράς και υπερηφάνειας!
                                                                                                                                                                                                                     Rafa Allagas
Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Σχετικά Άρθρα:

  1. Γράφει ο Ραφαήλ Αλλαγάς: Προσδεθείτε, αρχίζει! Και φτάσαμε αισίως στο 5ο παιχνίδι της καλύτερης σειράς που...
  2. Και ξανά προς τη δόξα! Το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για την φάση...
  3. Σε τέσσερα χρόνια ξανά… Απόψε τελειώνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς λίγα αθλήματα πια έχουν...
  4. Ευγενία Κρητικάκου «ΨΗΛΑ ΤΑΚΟΥΝΙΑ» Θυμάμαι τον εαυτό μου να τα πρωτοδοκιμάζει πριν καν πάω...
  5. Επέστρεψαν με ψηλά το κεφάλι οι παίκτες της Εθνικής Νέων Στην Ελλάδα επέστρεψαν λίγο μετά τις 12:40 οι παίκτες της...

Κατηγορία: Αθλητισμός, Ανώνυμος Τύπος, Αρχική Σελίδα, Μπάσκετ

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*