Τα φώτα στην Αμφίπολη, ο Πολιτισμός στο σκοτάδι…

18 Σεπ | Σχόλια (0)

Την ίδια περίοδο που μια αρχαιολογική ανακάλυψη όπως αυτή της Αμφίπολης χρησιμοποιείται σε ρυθμούς ριάλιτι ως μέσο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ο πολύπαθος τομέας του Πολιτισμού, του κατά τα άλλα βασικού πυλώνα για την πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, δέχεται ένα ακόμα χτύπημα. Βάσει του νέου οργανογράμματος, που επικυρώθηκε χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τους εργαζομένους και αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες, καταργούνται οι υπάρχουσες Εφορείες Αρχαιοτήτων με την συγχώνευση των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και των Βυζαντινών σε μία ανά Περιφερειακή Ενότητα. Μειώνονται οι κενές οργανικές θέσεις σε μια ήδη υποστελεχωμένη Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μεγάλο πλήγμα όμως είναι η καθιέρωση  νέων κριτηρίων  για το διορισμό και τις προσλήψεις του επιστημονικού προσωπικού, καθώς απαιτείται πλέον η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου για το δικαίωμα στην διεκδίκηση της εργασίας.

Σε μια περιοχή όπως η Λακωνία το νέο οργανόγραμμα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία μόνο καταστροφικό μπορεί να είναι. Μην ξεχνάμε ότι σε έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και Ιστορία τα προβλήματα είναι τεράστια, ο μεγάλος αριθμός αρχαιολογικών χώρων που δύσκολα φυλάσσονται και δεν προβάλλονται όπως θα έπρεπε, ο μεγάλος όγκος αρχαιολογικών ευρημάτων που στοιβάζονται στις αποθήκες, το παλιό Μουσείο, το νέο Μουσείο που είναι τόσα χρόνια στον αέρα, η λίστα των οικοπέδων προς ανασκαφή που όλο και μεγαλώνει. Όλα αυτά, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται και  στην έλλειψη προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που το υπάρχον εργάζεται με πενιχρά μέσα και με πολλούς μήνες καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων (όπως συμβαίνει σε έργα ΕΣΠΑ). Κυρίως όμως οφείλονται στη συστηματική και εγκληματική αδιαφορία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας για τον πολιτισμό. Προβάλλει την αρχαιολογική έρευνα κατά το δοκούν για το θεαθήναι ενώ η πολιτική της είναι οι απολύσεις σε εναρμόνιση με τις επιταγές της Τρόικας και η υποβάθμιση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που καταστρατηγεί το Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η πολιτιστική κληρονομιά είναι δημόσιο αγαθό και ιδιοκτησία του Κράτους.

Όμως και η καθιέρωση του μεταπτυχιακού τίτλου ως προαπαιτούμενου δεν είναι μικρότερη ειρωνεία εκ μέρους του Υπουργείου. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχει καταργηθεί το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών ενώ τώρα θεωρείται απαραίτητο για την διεκδίκηση μιας θέσης ακόμα και σε μια ολιγόμηνη σύμβαση σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Το κριτήριο αυτό δεν αποτελεί χαστούκι μόνο για εκείνους που με πολύ αγώνα κατάφεραν να εισαχθούν στα τμήματα Αρχαιολογίας και Ιστορίας και να πάρουν το πτυχίο τους. Είναι χαστούκι και προσβολή για την κάθε οικογένεια που με πολύ κόπο και κόστος στήριξε τον κάθε νέο επιστήμονα καθώς εθεωρείτο ότι το πτυχίο θα είναι ένα σημαντικό εφόδιο για την εύρεση εργασίας. Το νέο οργανόγραμμα απαξιώνει τα πτυχία των πανεπιστημίων, γεγονός που αντίκειται στο Σύνταγμα ενώ βάζει σε έναν αγώνα δρόμου την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου που με τα νέα δεδομένα θα είναι με δίδακτρα. Σε μια εποχή οικονομικής εξαθλίωσης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αυτό θα συμβάλει ακόμα περισσότερο στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ εκείνων που θα έχουν τα λεφτά για να αποκτήσουν προσόντα για την αναζήτηση εργασίας και εκείνων που δεν θα έχουν την ανάλογη δυνατότητα.

Για όλα τα παραπάνω στηρίξαμε και συμμετείχαμε στην απεργία την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου που κήρυξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καθώς και στην 4ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕΙΙΔ, με συγκέντρωση στην πλατεία της Σπάρτης.

                              ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΥΠ.ΠΟ.Τ.ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Δεν βρέθηκαν Σχετικά Άρθρα.

Κατηγορία: Αρχική Σελίδα, Ειδήσεις, Περιβάλλον-Παιδεία-Σύλλογοι, Πολιτισμός

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*