Βίντεο και κείμενο Ομιλίας Στ.Αραχωβίτη

7 Μάι | Σχόλια (0)

σ/ν «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βρέθηκε μπροστά σε μια σειρά προβλημάτων τα οποία δημιούργησε η απελθούσα συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική την οποία εφάρμοσε, εγκλωβίστηκε σε έναν φαύλο κύκλο αδιεξόδων που με την σειρά τους παρήγαγαν νέα αδιέξοδα.
Στις σπασμωδικές ενέργειες της απελθούσας κυβέρνησης, εντάσσονται οι συνέπειες τις οποίες καλείται το συζητούμενο νομοσχέδιο να αντιμετωπίσει. Συνέπειες που έχουν να κάνουν με μια σειρά αντιδημοκρατικών πρακτικών σε βάρος των εργαζομένων στην δημόσια διοίκηση.

Πιο συγκεκριμένα:
Κεφάλαιο 1
Στο άρθρο 22 στην παράγραφο 4, το Σύνταγμα απαγορεύει ρητά την οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας. Αφήνει όμως τη δυνατότητα επίταξης προσωπικών υπηρεσιών σε ορισμένες, έκτακτες για τη χώρα, καταστάσεις, τις οποίες και το Σύνταγμα περιγράφει.
Ο νόμος 3536 του 2007 με το άρθρο 41 υποτίθεται ότι συγκεκριμενοποιεί τις περιπτώσεις επίταξης για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Τι έχει γίνει όμως στην πράξη κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Το άρθρο 41 του ν. 3536 έγινε λάστιχο το οποίο ξεχείλωσε και χρησιμοποιήθηκε ουκ ολίγες φορές για την καταστολή απεργιών διάφορων επαγγελματικών τάξεων, στρέφοντας τους εργαζόμενους εναντίων συναδέλφων τους.
Με το άρθρο αυτό νομιμοποιήθηκε το lock out από το Δημόσιο. Μια απεχθής μέθοδος, καταδικαστέα από όλον τον δημοκρατικό κόσμο. Με το πρώτο κιόλας άρθρο του παρόντος νομοσχεδίου καταργείται.
Ταυτόχρονα, επανέρχεται, σαφώς στο πνεύμα του Συντάγματος (άρθρο 22 παρ. 4), για τις περιπτώσεις έκτακτης εθνικής ανάγκης όπου μπορεί να γίνει χρήση της εξαίρεσης που προβλέπει το Σύνταγμα και σε καμία περίπτωση ως μέτρο αντιμετώπισης απεργιών.

Κεφάλαιο 2
Στο 2ο κεφάλαιο με το άρθρο 3, από την πρώτη παράγραφο, καταργούνται οι διατάξεις του ν. 4057 του 2012 και του ν. 4093 του 2012, γνωστού και ως νόμου Μανιτάκη, με τις διατάξεις του οποίου είχε παραλύσει η λειτουργία του Δημοσίου.
Η αυτοδίκαιη αργία, στην οποία μπορούσε να τεθεί οποιοσδήποτε υπάλληλος για αδικήματα εντός ή και εκτός υπηρεσίας, χωρίς προηγούμενη τελεσίδικη απόφαση δικαστικής ή υπηρεσιακής αρχής, παρά μόνο με την άσκηση δίωξης εναντίον του, είχε καθηλώσει τους δημοσίους λειτουργούς.
Το παρόν νομοσχέδιο ορίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ύστερα από τις οποίες δύναται υπάλληλος να τεθεί σε αργία. Επανέρχεται δηλαδή το τεκμήριο της αθωότητας του διωκόμενου όσο και το δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε μια μεγάλη αλήθεια:
Το καθεστώς αυτό που επιβλήθηκε με το ν. 4093, υπηρετούσε μια μνημονιακή λογική. Αυτή της μείωσης του υπηρετούντος προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν η κινητήρια λογική την οποία υπηρετούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, μια λογική η οποία τελείωσε στις 25 του Γενάρη.

Κεφάλαιο 3
Με το 3ο κεφάλαιο ικανοποιείται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη και η απαίτηση της κοινωνίας για την αξιοποίηση της πληροφορικής σε σχέση με την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών για συναλλαγές με το δημόσιο και την ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών.
Τα άρθρα 12 και 13 επιτυγχάνουν δύο στόχους ταυτόχρονα:
Στόχος πρώτος, είναι η συμβολή στην περιστολή της γραφειοκρατίας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τους πολίτες στις συναλλαγές τους με την δημόσια διοίκηση.
Στόχος δεύτερος είναι η συμβολή στον περιορισμό του φόρτου της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλεια των πληροφοριών που αφορούν προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Κεφάλαιο 4ο
Με το κεφάλαιο αυτό συντελείται η αποκατάσταση των μεγαλύτερων αδικιών στον δημόσιο τομέα που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Η εφεύρεση της διαθεσιμότητας, η κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, αλλά και η αλλαγή οργανογραμμάτων υπηρεσιών, οδήγησε σε εκπαραθύρωση χιλιάδων ανθρώπων από το δημόσιο.
Το νομοσχέδιο έρχεται γενναία να επαναφέρει τη νομιμότητα και την κανονικότητα στο δημόσιο και να αποκαταστήσει, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο, τον παραλογισμό των ανθρωποβόρων μνημονίων.
Οι 3 γραμμές της παραγράφου 3 του άρθρου 14, είναι αυτές που χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν να ακούσουν.
Ο παράλογος θεσμός της διαθεσιμότητας, με την ψήφιση του παρόντος νόμου, σε λίγες ώρες, θα αποτελεί παρελθόν.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, η κυβέρνηση πρωτοτυπεί: εφαρμόζει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και καταργεί βήμα -βήμα αλλά σταθερά τα μνημόνια, τους νόμους, τις παράλογες λογικές τους και αίρει τις συνέπειες τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο δρόμος που διανύει η κυβέρνηση είναι στρωμένος με αγκάθια. Αλλά αυτό το γνωρίζαμε καλά. Μέρα με την μέρα, νόμο με τον νόμο, ετούτη η κυβέρνηση προβαίνει στην αποκατάσταση των αδικιών, την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λογικής και των αδιεξόδων των προηγούμενων αναποτελεσματικών πολιτικών.
Σήμερα που βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας, σήμερα που αποκαθίστανται αδικίες και δυσλειτουργίες στο δημόσιο, ο λαός περιβάλλει την κυβέρνηση με απόλυτη εμπιστοσύνη. Όσο και αν κάποιοι ποντάρουν στην αποτυχία της, εμείς θα τους διαψεύδουμε κάθε μέρα.

Ομιλία στο σ.ν για τη δημόσια διοίκηση.asf                

Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις και την επικαιρότητα στην Λακωνία και την Ελλάδα με ένα
                                              στη σελίδα του lakoniapress.gr στο facebook.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο:


Σχολιάστε μέσω Facebook

Δεν βρέθηκαν Σχετικά Άρθρα.

Κατηγορία: Αρχική Σελίδα, Βουλευτές, Ειδήσεις, Πολιτική

Σχολιάστε μέσω Facebook


Σχολιάστε μέσω της σελίδας μας


Κάντε ένα Σχόλιο
*